10 Aralık 2015 Perşembe

Çocuğum ne kadar uyumalıdır?

Hâlâ çocuğunuz için rutin bir plan oluşturamadıysanız, geç kalmış sayılmazsınız. Eve geç geliyorsanız, çocuğunuzun uyku saatini biraz ileriye alabilirsiniz. Çocuğu­nuzun yatış saati ile ilgili aklınızda bulundurmanız gereken en önemli şey çocuğu­nuza huzurlu bir ortam sağlamanız gerektiğidir. Çalışan anne ve babalarından ay­rı kalan bebekler için, ebeveynleri ile güzel oyunlar oynamaktan mahrum kalan çocuklar için akşam yemeğinden hemen sonra uykuya dalmak oldukça zordur. Gün içinde anne ve babasından ayrı kalan bir çocuk anne ve babasının şefkatine ihtiyaç duyar. Onlarla köşe kapmaca, saklambaç ve oyuncak oynamak ister. Böyle bir çocuk, doğal olarak, yatmaya gitmek istemeyecektir.

Eve geç geliyorsanız, çocuğunuzun yatmadan önce yapması gereken her şeyi bakıcısına anlatın. Çocuğunuza bakan kişinin çocuğunuzla ilgili her şeyi zamanın­da ve güzel bir düzen içerisinde yaptığından emin olmaya çalışın. Çocuğunuz için oluşturacağınız düzenin en güzel yanı siz olsanız da olmasanız da kendi kendine işleyebileceğidir.
Çocuğunuz uyumadan önce yapılması gereken tüm işler bir zaman sıralama­sı içinde gerçekleştirilirse, çocuğunuz siz yanında olmasanız bile rahat ve huzur içerisinde uykuya dalacaktır. Örneğin, çocuğunuza önce ılık bir banyo yaptırabi­lirisiniz, sonra onunla biraz konuşabilir ya da ona bir hikâye anlatabilirsiniz, tüm bunlardan sonra çocuğunuza ılık bir içecek içirebilirsiniz. Bu işleri sırayla yapma­ya çalışırsanız, her şey sizin için daha kolay olacaktır.

Peki, çocuğum ne kadar uyumalıdır?
Her çocuk farklıdır ve farklı uyku düzenine ihtiyaçları vardır. Bu grafik, size yardımcı olacaktır.

YAŞ / UYKU SAATLERİ
0-2 ay / 10.5 – 18 saat
2- 12 ay / 14-15 saat
1- 3 yaş / 12 – 14 saat
3 – 5 yaş / 11 – 13 saat
5 – 12 yaş / 10- 11 saat
12 - 13 yaş ve sonrası / 8- 9 saat

Çocukların İhtiyaçları ve Rutin Geliştirmek 
İlk olarak çocuğunuzun uyku alışkanlığını geliştirmek için çocuğunuzu rutin bir şekilde her gece takip etmelisiniz. Uyuma vakti geldiğinde, bir uyku zamanı ritüeli bulup uygulamak çocuğunuzun rahatlaması ve gece boyunca dinlenip kolay bir şekilde uyumasına yardımcı olacaktır.

Tipik uyku zamanı rutinleri
  • Hafif bir aperatif verin
  • Bir banyo yaptırın
  • Pijama giydirin
  • Diş fırçalamak
  • Bir hikaye okuyun
  • Odanın rahat ve sessiz olduğundan ve sıcaklığın yeterli olduğundan emin olmak
  • Çocuğunuzun yatağına koyun.
  • İyi geceler deyin ve bırakın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder