11 Temmuz 2015 Cumartesi

Çocuklarda W Oturuşu


Bebekler sürünmeden emeklemeye geçerken dizleri üzerindeyken bu oturuşu yapabilirler ancak bebek yürümeye başladığında bu oturma şekli kullanılmamalıdır. Yürümeye başladıktan sonra da bu şekilde oturmaya devam eden çocuklarda zayıf kas tonlaması veya aşırı hareketli eklemler görülebilir. Çocuğun “W” şeklinde rahat oturabilmesi için kaslar ve kalça çevresindeki bağlar normale göre daha yumuşak olur, ve daha esnektir. Ancak bu pozisyon eklem gelişimi ve işlevi için sağlıklı değildir.



Çocuğunuzun W şeklinde oturduğunu farkettiğinizde, onu bağdaş kurarak oturmaya teşvik edin. Bağdaş kurmak en sağlıklı oturma pozisyonu olarak kabul ediliyor çünkü bu şekilde çocuk gövdesini rahatça hareket ettiriken denge ve koordinasyon sağlıyor ve gövdeyi güçlendiriyor. Uzmanlar, çocuğunuzun sandalye üzerinde diz çökmesine (dizlere çok baskı yaptığından dolayı) ya da ayaklarını sandalyenin ayaklarına dolamasına da izin verilmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu süreçte çocuğunuz anaokuluna/okula gidiyorsa endişenizi mutlaka öğretmenle paylaşarak çocuğunuzun doğru oturma alışkanlığı kazanmasında işbirliği yapmak çok önemli.

W oturuş pozisyonu çocuğun kalçasının üzerine dizlerini ve bacaklarını bedeninin dışına doğru bükerek yere oturmasıdır. Bu pozisyonda oturan çocuğa tepeden bakarsanız bacaklarının  W şeklinde olduğunu fark edeceksiniz. Bazı çocukların ayakları kalçalarına değerken, bazılarında arasında mesafe olur.

Birçok çocuk kendiliğinden W oturuş pozisyonunu rahat bulur ve düşünmeden o şekilde yere oturur. Bu pozisyonu tercih eden bazı çocuklar kalça veya gövdelerindeki bir zayıflığını bu oturuş ile dengelemeye çalışır.

W Oturuşunun Zararları:

Bu oturuş pozisyonu ile ilgili olumsuz etkiler çocuğunuzun uzun süre aynı pozisyonda kalmasından doğar. Ebeveyn olarak çocuğunuzun W oturuş pozisyonunda gördüğünüzde müdahale etmenizi gerektiren olumsuz etkileri şunlardır:

  • W oturuş pozisyonunu, çocuğun kalça ev bacak kaslarının kısa ve gergin olmasına neden olur, bu durum çocuğun koordinasyonu, dengesi ve kaba motor becerilerini olumsuz yönde etkiler
  • W oturuş pozisyonunu çocuğun kalçasının kaymasına neden olabilir.
  • W oturuş pozisyonunda oturan çocuk üst bedeninde rotasyon yapamaz; bu durum çocuğun her iki elini kullandığı etkinliklerde, bir eli ile ters taraftan bir oyuncak alması gerektiği durumlarda zorlanır. İleri yaşlarda çocuğun el becerileri, masa başı etkinliklerinde güçlük çekmesine neden olabilir.
  • W oturuş pozisyonunu, çocuğun baskın elini seçmesinde gecikmeye neden olur. Çocuk sağındaki nesneler için sadece sağ elini, solundakiler için ise sadece sol elini kullanabilir. Bu durum ileride bedensel koordinasyon sorunlarına neden olabilir.
  • W oturuş pozisyonunu, çocuğun bedensel ağrılığını bir taraftan diğerine aktarmakta güçlük yaşar ve bu durum direk dengede kalabilme, koşma hatta zıplama ile ilgili yakın ilişkilidir.
  • W oturuş pozisyonunu, çocuğun güçlü gövde kaslarının gelişimini engeller.

Eğer çocuğunuzun uzun süreli W oturuş pozisyonunu tercih ettiğini fark ederseniz “Öyle oturma!” demek yerine aşağıdaki oturuş pozisyonlarını alternatif olarak uygulayın.

  • Bağdaş kurma
  • Ayakları düz uzatarak oturma
  • Yan oturma
  • Küçük bir tabureye oturma vb.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder