• 9- 15 ay arasındaki bebeklerin biri sabah diğeri öğleden sonra olmak üzere gün içerisinde iki gündüz uykusu yapmaları uygundur. 15 – 18 ay arasında ise genellikle tek gündüz uykusuna geçiş yaparlar. İki gündüz uykusu uyuyan bebeklerin sabah 07:00 civarlarında uyanıp akşam 20:00 gibi yatmaları yaşları için ideal bir düzen olacaktır. Tek uykuya geçtikten sonra ise sabah geç 08:00’de uyanıp, öğlen 12-13 civarlarında başlayan yaklaşık iki saatlik bir gündüz uykusu uyumaları ve akşam 20:00 - 21:00 arasındayatmaları ihtiyaçları olan uykuyu almalarını sağlayacaktır.
• Bebeğinizin akşam erken yatabilmesi için güne erken başlaması gerekir. Sabah 09-10 gibi uyanan bir bebeğin gece 23-24’ten önce uyumasını beklemek gerçekçi olmayacaktır. ‘’Uyuyan bebek uyandırılır mı?’’ diyen annelerimiz için yanıtım, evet uyandırılır J Sonuçta bunu O’nun daha iyi uyuması için yapıyor olacaksınız.
• İki gündüz uykusu uyuyan bebeğiniz son gündüz uykusundan saat 15:00’ten önce uyandıysa, gece uykusuna en geç saat 19:00 gibi yatmasını sağlayın. Aksi takdirde gece uykusu öncesinde aşırı yorulabilir ve bu durum gece uyanmalarına neden olabilir.Bebekleri için söylenen ‘’geç yatarsa daha iyi uyur’’ veya ‘’çok yorulan bebek kesintisiz uyu’’ gibi inanışlar yanlış olup, genelde tam tersi sonuçlar vermektedir.
• Bu dönemdeki bebeklerin genellikle gece beslenme ihtiyacı ortadan kakmıştır veya gece en fazla bir kez beslenmeleri (9-11 ay arasında) yeterlidir. Geceleri 11-12 saat kesintisiz uyuyabilirler. Eğer bu aylardaki bebeğiniz geceleri sık sık uyanıyorsa ve gündüzleri yeterli beslendiğinden eminseniz, bu uyanmaların nedeni çok büyük ihtimalle alışkanlıktır. Biraz çaba ve sabırla bebeğinizin gece sık uyanma sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
• Yukarıdaki saat ve düzenlemelere ilave olarak bebeğinizin uykusu konusunda atabileceğiniz en önemli adım, eğer bebeğiniz destekle uyumaya alışkın ise O’na yatağında desteksiz uykuya dalmayı öğretmek olacaktır. Bunu öğrendiğinde, gece uyandığında da size ihtiyaç duymadan kendi kendine uykuya devam edebilecektir. Uyku eğitiminin en zor kısmı bu olsa da, bebeğinize ve size en uygun uyku eğitim metodunu seçerek, bebeğinizi doğru saatte ve doğru rutinlerle yatağına koyup uyuyana kadar yanında olup O’na destek olarak, en önemlisi de çıktığınız bu yolda sabır ve kararlılıkla ilerleyerek O’na yatağında uykuya dalmayı öğretebilirsiniz.
Pınar Sibirsky
0-4 Yaş Uyku Danışmanı / www.mykundak.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder